Nincs megjeleníthető tartalom

Továbblépésével Ön tudomásul veszi az Adatvédelmi szabályzatot! Az oldal sütiket használ a működés elősegítése érdekében!

Bakonybél Község Önkormányzata Köszönti Önt

Kilátás a Köves-hegyről

A Csúcs-hegy alatt

1000 éves Bakonybél

Bakonybél

1018-2018
Ezer éve!

Rólunk írták

FRISSÍTVE! Szent Gellért ereklye elhelyezése és régészeti kiállítás

Rendezvény

Kezdés: 2018. 03. 24.

Időpontok

Kezdés: 2018. 03. 24. 14:00

Cím

2018. Március 24-én 14:00 órára
A bakonybéli tájházba
(Fő utca 15.)

Kincsek „Szent Gellért Sziklája” Mellől

a Laczkó Dezső Múzeum Kiállításának anyagából rendezett tárlat megnyitásra.
A vendégeket köszönti: Márkus Zoltán polgármester,
Dr. S.Perémi Ágota múzeumigazgató.
Megnyitó beszédet mond: Vásárhelyi Anzelm osb.
Közreműködik: Kátai Zoltán lantművész, énekmondó.
Tárlatvezetést tart: Pátkai Ádám régész

A Szent Mauríciusz Monostor Millenniuma
című programsorozat keretében ezen a napon a 10:15 órakor kezdődő

Sajtótájékoztatón

Dr. Kovács Zoltán államtitkár, országgyűlési képviselő
a millenniumi fejlesztés bakonyi térségre gyakorolt turisztikai hatásairól,
Halmos Ábel osb, perjel Szent Gellért ereklyéjéről és a monostor emlékévének rendezvényéről,
Márkus Zoltán polgármester a település szervezésében megvalósuló millenniumi programokról beszél.

Szent Gellért Ereklyéjének elhelyezésére
11:00 órakor
napközi imaóra keretében kerül sor a templomban.

Szent Gellért „visszatér” Bakonybélbe.

2018. március 24-én történelmi eseményre kerül sor az alapításának 1000. évfordulóját ünneplő bakonybéli Szent Mauríciusz Monostorban. A székesfehérvári püspökség ajándékának köszönhetően a monostor felújítás alatt álló templomában Szent Gellért ereklye kerül elhelyezésre.

Az ereklyének otthont adó Monostori templom a A bakonybéli Szent Mauríciusz Monostor felújítása és turisztikai elemekkel történő bővítése c. projekt keretében, annak részeként újul meg. A teljes projekt Magyarország Kormányának döntése nyomán a 1813/2016. (XII. 20.) Korm. határozatban foglaltak szerint 1,4 milliárd forint támogatásban részesült.

A millenniumi projekt fő célkitűzése a bencés szellemiséghez igazodó, minőségi, a kor turisztikai igényeinek megfelelő, innovatív, egyedi, élményalapú vallási és zarándokturisztikai attrakció kialakítása a bakonybéli Szent Mauríciusz Monostor szakrális tereinek, turisztikai és szolgáltató épületeinek, közösségi tereinek, valamint Bakonybél község központi terének, a Szent Gellért térnek a megújítása által.

Az 1018-ban alapított bencés közösség korai történetének kiemelkedő alakja a velencei származású Szent Gellért. A hazánkba érkező szerzetes 1015. augusztus 15-én, Nagyboldogasszony napján, Székesfehérváron találkozott először István királlyal, a királyi bazilika védőszentjének ünnepe alkalmával, ahol Gellértet kérték fel ünnepi szónoknak. A Napba öltözött Asszonyról tartott szentbeszéde nagy hatást gyakorolt az uralkodóra. István a velencei szerzetest megbízta fia, Imre herceg nevelői feladatainak ellátásával. Gellért annak ellenére, hogy szándéka szerint Magyarország csak egy állomás lett volna Szentföldre vezető útja során, elvállalta a királytól kapott feladatot. Miután Imre herceg nevelésére szóló megbízatása lejárt, hét évre a bakonybéli monostorba vonult vissza. Itt az imádságnak, böjtnek és elmélkedésnek szentelte az életét, s a legenda szerint az erdő megszelídített állatai – egy szarvas és egy farkas – társul szegődtek hozzá imádságos magányában. Gellért 1030-ban hagyta el Bakonybélt, amikor István király a délkeleti országrész egyházszervezői munkáját bízta rá, a Maros-mentén születő egyházmegye püspöke lett.

A király halála utáni trónviszályok idején Gellért bátran kiállt az igazságtalanságok ellen. 1046-ban a lengyelországi száműzetésből hazatérő András és Levente hercegek fogadására indult. Útja során megállt a mai székesfehérvári egyházmegye területén, Diósdon, ahol a Szent Szabina-templomban mondta utolsó szentmiséjét. A mise alatt látomása volt, amely megjövendölte közeli vértanúságát.
A jövendölés hamarosan bekövetkezett, az 1046-ban kitört pogánylázadás során a budai Kelen-hegyen vértanúhalált halt. Holttestét ideiglenesen vértanúsága helyéhez közel temették el, majd a csanádi Boldogasszony bencés apátságban helyezték végső nyugalomra. Gellértet Szent László királysága idején, 1083-ban avatták szentté.
Nagy Lajos király a szent ereklyéinek egy részét Velencének ajándékozta. Az ereklyék Murano szigetére, a Szent Donát templomba kerültek, ahonnan még a középkor folyamán Bolognába és Prágába is jutottak partikulák. A csanádi templomban maradt ereklyék a Dózsa György-féle mozgalmak idején, 1514-ben szétszóródtak, megsemmisültek.

A XIX. század közepén magyar egyházi vezetők a szent ereklyéinek visszakerülését szorgalmazták. Giuseppe Luigi Trevisanato bíboros, velencei pátriárka 1865. július 19-én Szent Gellért a muranói Szent József-templomból származó ereklyéit adományozta Scitovszky János hercegprímásnak és Simor János győri püspöknek. Az ereklyéket Bécsben készült hengeres üveg ereklyetartókban helyezték el. Scitovszky az ereklyékből Bonnaz Sándor csanádi püspöknek is ajándékozott, aki a temesvári székesegyházban és a csanádi templomban helyezte el őket.

Öt évvel később, 1870. augusztus 6-án, Simor már mint bíboros, hercegprímás, esztergomi érsek keresztelési helyszínének, Székesfehérvár székesegyházának adományozta Szent Gellért jobb sípcsontjának felső darabját, valamint a budapesti Központi Papnevelde is kapott az ereklyékből. Az adományozásról a Székesfehérvári Egyházmegye körlevelében is beszámoltak. Shvoy Lajos megyéspüspök az 1938-ban nyílt Egyházmegyei Múzeumban bemutatta az ereklyét. A II. világháború idején biztonsági okokból az ereklyét és tartóját elfalazták. Az ereklyetartót Spányi Antal megyéspüspök 2014-ben restauráltatta, és újra bemutatta a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum kiállításán.
A jelenleg hazánkban fellelhető Gellért-ereklyék tehát mind Velencéből kerültek hozzánk, dokumentált útjuk miatt hitelességükhöz nem férhet kétség.

A Bakonybélbe érkező ereklye Szent Gellért lábszárcsontjának egy darabja, amelyet a monostor millenniumának alkalmából a székesfehérvári püspök, Spányi Antal adományoz a bencés közösségnek. Az ereklye egy üvegkapszulában a barokk monostori templom leendő oltára alá, a padlóba süllyesztve kerül elhelyezésre.

A millenniumi év további kiemelt, a Monostor által önállóan szervezett programjai:

  • Október 20. (szombat) átadó ünnepség templomszenteléssel

A bakonybéli Szent Mauríciusz Monostor felújítása és turisztikai elemekkel történő bővítése” c. projekt keretében, az I. ütemben megvalósítandó építési, generál-kivitelezői munkálatok lezárásaként egy templomszenteléssel egybekötött átadó ünnepséget tartunk. A tervek szerint addigra elkészül:

  • a Szent Mauríciusz és Vértanútársai Templom belső terének megújítása, barokk berendezésének restaurálása, zöldenergiás padlófűtése és új padozata, valamint energiatakarékos világítási rendszere;
  • a fogadóépület helyiségeinek átstrukturálása és bővítése, valamint a közlekedési kapcsolatok megújítása, amelynek köszönhetően az ide látogató tágasabb, kényelmesebb térben ismerkedhet majd a Monostor és a környék termékeivel, a monostori udvarra lépve pedig könnyebben, átláthatóbb módon válnak elérhetővé az új és megújuló attrakciók, mint a gyógynövényszárító padlás, a kóstolótér, az ajándékbolt és a kávézó.
  • Az épületek megújulása mellett az általuk közrefogott zarándok- és turistaudvar is rehabilitálásra kerül, tetővel, díszkapukkal és kellemes környezettel teszi színvonalasabbá a vendégfogadást.
  • A ma még szűkös térben működő műtárgymásoló-bronzmegmunkáló és könyvkötő műhelyek új épületszárnyban várják majd a látogatókat, ahol ezen túl látványműhelyként funkcionálnak.
  • Az egykori, kibővített magtárépületben kiállítótér kerül kialakításra.
  • Kiállítás ünnepélyes megnyitása – 2019 tavasza

    • A bakonybéli Szent Mauríciusz Monostor felújítása és turisztikai elemekkel történő bővítése” c. projekt keretében elkészülő tárlat átfogó képet ad a millenniumát ünneplő bakonybéli bencés monostor és környezete múltjáról, bemutatja a most is itt élő közösséget. A kiállításon tablók, egyedi épített installációk, érintőképernyős terminálok, eredeti műtárgyak és vetítés segítségével elevenedik meg a bakonybéli szerzetesi élet, a monostor ezer éves történelme.

  • Bakonybél ezer éve tudományos konferencia – 2019. május 18.

    • A Magyar Bencés Kongregáció Pannonhalmi Főapátságának támogatásával és velük közös szervezésben kerül megrendezésre Bakonybélben a Szent Mauríciusz Monostor 1000 éves történetét fókuszba állító tudományos konferencia, ahol alapkutatásokra épülő, azok eredményeit bemutató előadásokat hallhatnak az érdeklődők. Az előadások anyagát konferenciakötetben is tervezzük megjelentetni.

A BAKONYBÉL KÖZSÉG SZERVEZÉSÉBEN MEGVALÓSULÓ MILLENNIUMI PROGRAMOKRÓL

Bakonybél, Szent Mauríciusz Monostor 2018. március 24.
A Szent Mauríciusz Monostor alapításának ezredik évfordulója Bakonybél község számára is nagy jelentőségű ünnep. A település létrejötte, gazdálkodása, kultúrája, hagyományai vitathatatlanul a monostor fennállásához kötődik. Az önkormányzat és a civil közösség évek óta készül millennium méltó megünneplésére a szerzetesi közösséggel együtt munkálkodva.
Ennek érdekében igyekeztünk a faluképet megszépíteni, új utcatáblákat helyeztünk el, új buszváró épült a központban és Somhegyen, megújultak a régiek is. Tavaly új aszfaltburkolatot kapott a fő út, önerőből szilárd burkolatot kapott több földes út, rendeztük és kerítéssel vettük körül a temetőt, köztereinket a lakosság segítségével virágosítottuk, rendszeresen karbantartjuk. Megragadtuk a pályázati lehetőségeket, hogy megújíthassuk intézményeinket – a teljesen megújult 80 éves óvodaépületet ezen a héten vették birtokba a gyerekek-, és pénzügyi fedezetet teremtsünk a millenniumi rendezvényekhez. Ezek a pályázatok ebben az évben értek be, így a terveink megvalósítása a következő évre is áthúzódnak.
Itt szeretnénk köszönetet mondani támogatásáért országgyűlési képviselőnknek, Dr. Kovács Zoltánnak és a HungaroControl Zrt.-nek a településfejlesztési pályázataink pozitív elbírálásáért.
Terveink megvalósulásában jelentős szerep jut helyi támogatóinknak is, a Bakonyerdő Zrt. Bakonybéli Erdészetének, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságának, valamint annak az összefogásnak, ami a civil szervezeteink és az önkormányzat között létrejött.
Ki kell emelnünk a harmonikus együttműködést a monostor közösségével, amely évek óta tart és az emlékév kapcsán még szorosabbá vált. Programjaink megrendezésében élen jár a Guzmics Izidor Kulturális és Idegenforgalmi Egyesület, amely a falu kulturális értékeit élteti és őrzi.

A MILLENNIUMI ÉV KIEMELT BERUHÁZÁSA
A TOP 1-2-1-16. számú pályázaton Bakonybél Önkormányzata 149 millió 982 ezer Ft támogatást nyert a településközpontot és a zarándokhelyként, rendezvények helyszíneként is funkcionáló Szent-kutat és kápolnát összekötő turisztikai tematikus út kiépítésére. Ez a munkálat magába foglalja a Petőfi utca útburkolatának megújítását, a Szent-kúti kápolna és a dísztó környezetének rendezését, fásítását, sétáló út kialakítását. A Petőfi utca vonalában a települést bemutató 10 információs tábla került felállításra, amelyek a központból a szakrális helyhez vezetik a látogatót, és amelyeken a falut, az épített és a természeti környezetet, az itt élő és élt emberek életét bemutató ismereteket kapnak a vendégek. A szükséges terveztetési, közbeszerzési eljárások után 2018 őszén indulhat meg a kivitelezés.

A MILLENNIUMI ÉV KIEMELT RENDEZVÉNYEI
A mai nappal, a Bakonybéli Tájházban rendezett kiállítással indulnak az emlékév kulturális programjai.

KINCSEK „SZENT GELLÉRT SZIKLÁJA” MELLŐL
A Laczkó Dezső Múzeum azonos című kiállításából rendezett tárlat a Bakonybéli Tájházban

2016 őszén a Szent Mauríciusz Monostor kezdeményezésére és a Laczkó Dezső Múzeum irányításával kezdődött feltárás a Borostyánkő (a helyieknek Kálvária-domb) tetején. Egy 1230-ből származó pápai oklevél szerint Szent Gellért sziklái fölött egy Szűz Mária tiszteletére szentelt kápolna állt, és ez hiteles adatnak tekinthető. A feltárás ennek az épületnek a létét, korát, eredetét volt hivatott tisztázni. A sokszorosan bolygatott a területen végzett kutatás nyomán feltáruló falak egyértelműen bizonyítják, hogy itt valóban állt egy 13-14. századi építmény.
Elképzelhető, hogy a kápolna alapítói Bakonybél szent remetéinek, Günthernek és Gellértnek lakhelyeként tisztelték a helyszínt, s ezért építtették ide a templomukat. A földből előkerültek vakolattöredékek festék (freskó) nyomokkal, vasszegek, amelyek az egykori tetőszerkezet ácsolatához tartoztak, küszöb megkopott köve, hiteles helyi pecsét részlete. A középkori tárgyak mellett őskori leletek is előbukkantak. Az ásatások egy teljesen váratlan kincset is felszínre hoztak a kápolna falain kívül: egy körülbelül 150 darabos ezüstpénz-leletet, amelyet a tulajdonosa minden bizonnyal a tatárok pusztításai elől rejtett el. Ez a lelet a kiállításunkon csak fotóként szerepel.
A Laczkó Dezső Múzeum fontosnak tartotta, hogy a bakonybéli leleteket a bakonybéliek megismerjék. A korábbi szervezett múzeumlátogatások mellett készséggel járultak hozzá a leletek itteni bemutatásához. A kiállítás bezárása (szeptember 3.) után a tárlat anyaga a monostor új, állandó kiállítási épületében lesz látható.

EZER ÉVES FALVAK TALÁLKOZÓJA
2018. AUGUSZTUS 4. Faluház előtti terület.

A millenniumi ünnepségek sorozatában szeretnénk egy olyan találkozót rendezni, amelyre a Monostor alapító okiratában, illetve az 1086-os, Szent László-kori birtokösszeírásban megemlített települések képviselőit hívjuk meg közös együttlétre.
A találkozón szeretnénk lehetőséget adni arra, hogy a települések egy-egy művészeti csoportja fellépjen, értéktára vagy kézművesei pedig egy „asztalnyi” területen bemutatkozzanak, vásározzanak.
Bízunk benne, a rendezvény jóvoltából ezek között a falvak között ismét élő és hosszútávú kapcsolat jön létre.

A FALU SZÜLETÉSNAPJA”
2018. AUGUSZTUS 20. SZENT ISTVÁN ÜNNEPE – több helyszínen

A helyi civil szervezetek kezdeményezésére „önkényesen” választottuk Szent István király ünnepnapját a falu születésnapjának. Valamennyi egyesület, helyi közösség részt vesz az ünnepi program kialakításában.
A bakonybéliek kezdeményezésére telepített magnólia-ligetet – tavaszi és nyári kiépítése után - Millenniumi parkként adjuk át a lakosságnak. Ezen a napon adjuk át az emlékév alkalmából meghirdetett Gondozott – virágos porta verseny díjait is. Ez a mozgalom a település szebbé tételét szolgálja, hogy méltóbban fogadjuk a településre érkezőket.

A KÖZÖSSÉGÜNK HETE (május 7-13.) ad alkalmat arra, hogy a helyi lakosokat és a turistákat, vendégeket is bekapcsoljuk az ünneplésbe. Közös erővel építjük ki a Köves-hegy oldalában a BAKONYBÉL – 1000 ÉV feliratot, amelyhez az „építőanyagot” hátizsákban szállítjuk fel. Ezen a héten kezdjük el a Magnólia-liget millenniumi parkká alakítását is.
Valamennyi hagyományos rendezvényünkön (Hagyományos Falusi Disznóvágás, Medvehagymás Napok, Múzeumok éjszakája, Kézműves Napok, Faünnep Csoda-Fa-Falván, Énekmondók Emlékezete, Nyármarasztaló, Gerence-parti Pityóka Party, Tökös délután, Monostori Nyílt Nap, az utóbbi két évben a Teremtés napi öko-ünnep, stb.) kiemelt szerep jut középkori történelmünknek és hagyományainknak.
A megemlékezés alkalmai a következő, a 2019-es évben is folytatódnak, ezekről később tájékoztatjuk a nyilvánosságot.

Márkus Zoltán polgármester

A kép illusztráció!