Nincs megjeleníthető tartalom

A böngészési élmény fokozása, valamint a forgalom elemzése érdekében sütiket (cookie) használunk.
A tájékoztatót ide kattintva elérheti: Adatkezelési tájékoztató

Bakonybél Község Önkormányzata Köszönti Önt

Kilátás a Köves-hegyről

A Csúcs-hegy alatt

1000 éves Bakonybél

Bakonybél

1018-2018
Ezer éve!

Rólunk írták

Fokozottan figyeljünk az utakon, elkezdődött az őzek násza!

Populáris hír

A vadveszély miatt vezessünk óvatosabban, körültekintőbben.

Július második felétől augusztus közepéig tart az őzek párzási időszaka. A vadak ilyenkor aktívabbak, kevésbé óvatosak, így sokkal többet találkozhatunk velük a mezőgazdasági termőterületek melletti utakon, ezért érdemes fokozott óvatossággal vezetni még akkor is, ha nincs elhelyezve vadveszélyre figyelmeztető közlekedési jelzőtábla, írja a police.hu.

 

Íme néhány szabály, amit érdemes észben tartani:

Közlekedjünk lassabban!
A megengedett legnagyobb sebesség nem azt jelenti, hogy annyival is kell haladni. Ha lakott területen kívül 90 km/óra helyett csak 80 km/óra sebességgel haladunk, jóval több idő lesz reagálni egy hirtelen felbukkanó vad esetén.

Ne telefonáljunk!
Telefonálni vezetés közben különösen veszélyes és tilos, hiszen aki másra figyel, lassabban tud reagálni. Lehet, hogy egy vad áll az úton a következő kanyarban, vagy a következő bukkanó mögött.

Kapcsoljunk távolsági fényszórót lakott területen kívül!
Így sokkal nagyobb terület látható át. Szembejövő forgalom esetén természetesen le kell kapcsolni a reflektort!

Érdemes nagyobb követési távolságot tartani és folyamatosan figyelni az út mindkét oldalát!
A vadállatok kiszámíthatatlanul viselkedhetnek. Van, hogy nem mozdulnak, de az is lehet, hogy megugranak és valamelyik irányba vágtatni kezdenek. Érdemes tudni, ahol egy őz van, számítani lehet többre is.

Dudáljunk!
A fényszóróba nézve nem biztos, hogy az állatok látják a járművet, de a hangjelzés segíthet nekik, hogy tudják, merről jön a veszély. Vigyázni kell azonban, ha az állat nem az úton áll, lehet, hogy a hangtól megriad és pont a kocsi elé ugrik.

Érdemes tudni:

  • Lakott területen belül is találkozhatunk őzekkel vagy más vadállatokkal. Általában sötétedés után jönnek elő, de gyakorlatilag bárhol és bármikor felbukkanhatnak.
  • Vészfékezzünk, ha hirtelen nagytestű vad kerül a gépkocsi elé és adjunk hangjelzést!
  • Ha elpusztult, vagy haldokló vadállatot látunk az úton, hívni kell a 112-es segélyhívó számot! Ne próbáljuk meg lehúzni az úttestről, mert lehet, hogy még életben van és egy rémült állat súlyos sérülést okozhat patáival, agancsával vagy harapásával.
  • Az elpusztult állatot tilos elvinni, mert az lopásnak számít!

 

Forrás: sokszinuvidek.hu