Nincs megjeleníthető tartalom

Továbblépésével Ön tudomásul veszi az Adatvédelmi szabályzatot! Az oldal sütiket használ a működés elősegítése érdekében!

Bakonybél Község Önkormányzata Köszönti Önt

Kilátás a Köves-hegyről

A Csúcs-hegy alatt

1000 éves Bakonybél

Bakonybél

1018-2018
Ezer éve!

Rólunk írták

Tevelvár

Látványosság

Pápavár nevű csúcstól kb. 2 kilométerre északnyugati irányban az 518 méter magas Égés-tető északnyugati nyúlványán 400 méter magasságban húzódnak a Tevelvár őskori sáncai.
A hagyomány szerint a tatárjárás idején, 1242 februárjában, amikor a tatár hadak Esztergom felől a Dunántúlt is elárasztották, a várható tatár támadás hírére a Pápa helyén lévő települések, valamint a környező falvak lakosai bemenekültek a Bakonyba, a későbbi Ugod várához tartozó területre, megerősítették a Tevelvár illetve a közelében lévő Pápavár nevű őskori földvárakat, s ott húzták meg magukat a veszedelem idején.
A sáncokról azt beszélik, hogy a tatárok elől ide menekült teveliek építették, ezért lett Tevelvár a neve. A menekülők az őskori sáncokat építették át. A gerincen az Égés-tető felöli védelmet biztosító 3 - 4 méter magas dolomitkavics sánc és az azt kísérő árok látható. A sáncot az egykori Városlőd-Franciavágás közti vasút építésekor átvágták.

Forrás: varbarat.hu