Nincs megjeleníthető tartalom

Továbblépésével Ön tudomásul veszi az Adatvédelmi szabályzatot! Az oldal sütiket használ a működés elősegítése érdekében!

Bakonybél Község Önkormányzata Köszönti Önt

Kilátás a Köves-hegyről

A Csúcs-hegy alatt

1000 éves Bakonybél

Bakonybél

1018-2018
Ezer éve!

Rólunk írták

Gellért ünnep Bakonybélben

Program

Kezdés: 2022. 09. 24.
Befejezés: 2022. 09. 25.

Időpontok

Kezdés: 2022. 09. 24. 10:30
Befejezés: 2022. 09. 25. 20:00

Cím

Bakonybéli Szent Mauríciusz Alapítvány

Gellért Ünnep Bakonybélben - Szent Mauríciusz Monostor

Szeptember 24-25. Tonus peregrinus-a központból a perifériára

 

Gellért Ünnep Bakonybélben

Egy hely szelleméhez sokat hozzátesznek azok a nagy formátumú emberek, akik ideiglenesen vagy tartósan lakóhelyül választják. Nincs ez máshogyan Bakonybéllel sem, a Magas-Bakony csúcsai között meghúzódó, tágas völgyben található faluval, melynek bencés monostora ezer évvel ezelőtt két európai hírű és szentség hírében álló szerzetes jelenlétének köszönhetően jött létre. A monostor alapítójának tartott türingiai-bajor Szent Günter után 1023 és 1030 között a velencei Szent Gellért volt az itt élő emberi-spirituális közösség vezetője. Tehát Gellért Bakonybélbe érkezésének ezredik évfordulóját ünnepelhetjük jövőre. Bakonybél település és a Monostor jelentős spirituális, szellemi vonzerővel bír, történelmi múltja, épített öröksége, egyházi, történelmi, művészeti értékei teszik egyedivé a térségben. Írók, muzsikusok, képzőművészek választják második (vagy akár első) otthonuknak, a turisták, zarándokok pedig a szellemi feltöltődést is keresik e befogadó településen.

A közelmúltban megújult bencés monostor szerzetesei idén először, hagyományteremtő szándékkal rendezik meg a bakonybéli Gellért Ünnepet, melynek keretében komoly- és könnyűzenei koncertek, valamint szabadtéri képzőművészeti kiállítás és workshop várja az érdeklődőket. Amikor az erőszak és a válság sötét felhői gyülekeznek Európa egén, s sokakat kerít hatalmába a magány és a félelem, még nagyobb szükség van arra, hogy az erdővel övezett, kivételes szépségű helyen a monostor szakrális tereiben a zene és a műalkotások segítségével lehetőség nyíljon az ide látogatók és itt lakók számára a belső harmónia keresésére és a másokhoz való kapcsolódásra.”

Dr. Baán Izsák OSB perjel

 


Program

Szeptember 24.

 

10.30 óra: A gospel story- Csillagfröccs és Louisiana Double Több, mint egy koncert- a szabadság zenéje

A népzenei gyökerű észak-amerikai zenei stílus, az egyéni és a közösségi hit kifejezésének huszadik századi történetén – és ezen keresztül a rock’n’roll születésén át Elvis Presley-ig ezernyi zenetörténeti érdekességen – kalauzolja végig a nézőket a műsor. A történetmesélést természetesen rengeteg élő zene is színesíti. Szól itt bluegrass, gospel, blues, rockabilly, rock’n’roll, tradicionális Appalache-hegységi muzsika és ezernyi hangszer, végül pedig az is kiderül, hogy itt Közép-Európában miképp csöppenhet valaki ilyen zenei közegbe, és ha már így történt, vajon mi mindent kezdhet vele…Utazzanak velünk! Mindenkit szeretettel vár a Louisiana Double: Apáti Ádám és Pintér Zsolt, valamint a Csillagfröccs zenekar: Balogh Eszter, Botka Nándor, Dienes Ádám, Ferkovics Fanny, Szente Nikolett és Szrapkó Kata

 

11- 13 óra: Nyitott műhely

Novák Erik festőművész festészeti workshop

"A mindenfelől idejövő látogatók szinte észre sem veszik a helybélieket, de a festészet kiemelő médiumán keresztül befogadhatják a hely régi és új szellemét, és felkelti az érdeklődést a tájon túl a helyi ember iránt is. A képzőművész szemén át a környezetében élők kulturális öröksége és mindennapi valóságának megörökített pillanatai láthatóvá válnak a széles közönség előtt is."

A Festőműhelyben Novák Erik festőművész, filmrendező vezeti be az érdeklődőket a festészet világába, a bakonyi arcok és választott témája, a vértanúság különleges atmoszférájába.

 

Kropf Milán Junior Prima díjas fafaragó mesterségbemutatója

"Számomra az alkotás egy lelket gyógyító tevékenység. Gyökeret eresztettem általa. Mélyebben tudtam kapcsolódni a természettel, a kultúránkkal, az őseink tudásával, az emberekkel. Kézművesnek lenni sok mindenre megtanított.

Megismerkedtem a kitartással, az alázattal, a tisztelettel a minőséggel és a természetes anyagokkal. A tárgyalkotás képességével új dimenziók nyílnak meg az ember előtt.

Lehetőség nyílik az elszakadásra a tömeggyártott tárgyak világától, ezzel egy másik szintre emelni saját környezetünket és használati tárgyainkat, amiből sugárzik a szeretet”.

14 óra: Vendégségben az Úrnál-kiállításmegnyitó

A gyűjtemény a és a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum tárlata az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus tiszteletére

A kiállítást megnyitja: Dr. Baán Izsák perjel

Közreműködik: Ausculta Quartet

Tárlatvezetés: Fazakas Réka művészettörténész, a kiállítás kurátora

A tárlat az Ars Sacra Fesztivál része 

15-17 óra:

Örömzene: Csillagfröccs,Louisiana Double együttes- és a közönség, a szerzetesi közösség

A népzenei eredetű bluegrass-gospel dalok Észak-Amerikában éppolyan kis hegyi falvak templomaiból indultak világhódító útjukra, mint amilyen a Magas-Bakonyban megbújó Bakonybél is. Ezeket a dalokat együtt énekelte, muzsikálta a falu apraja-nagyja. A Szent Gellért ünnepen Bakonybélben vendégeskedő Csillagfröccs és Louisiana Double zenekarok és a Szent Mauríciusz Monostor szerzetesei ezen a délutánon közös örömzenélésre invitálják egymást és a jelenlévőket.                                                                                                                                 Itt nincs színpad, ez nem egy koncert, a résztvevők ott és akkor szólaltatják meg először így közösen ezeket a dalokat. Az ilyen pillanatokat meglesni is izgalmas lehetőség, de ezen a délutánon a közönség nemcsak hallgatóként, hanem akár hangszerrel vagy énekesként is csatlakozhat az örömzenéléshez.

Nyitott műhely- Novák Erik festőművész festészeti workshop

17 óra: Ünnepi szentmise Szent Gellért emlékére-Szent -kút

20 óra: ...a progenie in progenies...

Egyházzenei hangverseny a Szent Efrém Férfikarral

Művészeti vezető: Bubnó Tamás és Bubnó Lőrinc

 

„Legyen jó énekelni – és legalább annyira jó hallgatni.”- szól Magyarország legnépszerűbb vokális együttesének ars poétikája. Erre a különleges tapasztalatra hívjuk a Monostorba vendégeinket, egy számunkra kivételes ünnepen. Szent Gellértre emlékezünk, és nagy öröm, hogy tehetjük ezt többek közt Bubnó Tamás ez alkalomra komponált ősbemutatójával is.

 

Archiminia, archichronia - görög köszöntő ének

Bubnó Tamás: Antifona és Vers Szent Gellért tiszteletére - ősbemutató

Dukay Barnabás: Alleluja

Nafanail szerzetes: Da vozkresnet Bog (Húsvéti sztichirák)

Bubnó Márk: Cserez pole - ukrán Mária-siralom

Rachmaninov: Bogorodice Devo (Üdvözlégy Istenszülő Szűz)

Liszt: Salve Regina (Üdvözlégy, Királynő)

Papp Viktor: Carju nebesznij (Mennyei Király, Vigasztaló)

Bubnó Tamás: Litaniae sanctorum in tempore belli

Kodály: Semmi ne bánkódjál Krisztus szent serege

Bartók: Ideje bujdosásimnak

Az eseményt a Monostor Youtube csatornáján közvetítjük.

A koncert az Ars Sacra Fesztivál része.


Szeptember 25.

11-12 óra: Nyitott műhely - Kropf Milán fafaragó mesterségbemutatója

18 óra: Prieger Zsolt és Magyar Bori zsoltároskönyve-ősbemutató 

19 óra: Prieger Zsolt és Magyar Bori workshop

 

Mindenki számára köztudott, hogy a Zsoltárok könyve a zsidóság és a kereszténység közös imakincse, a szürreális vallási líra kincstára, amelyekben olyan örök emberi problémák, érzések és attitűdök fogalmazódnak meg, mint a szenvedés, a betegség, az üldöztetés, a halál, az öröm, a dicséret, de leginkább az Isten utáni vágy. Ebből a csodálatos kincsből válogatott Prieger Zsolt, az Anima Sound System vezetője, hogy számos irodalmi estjéhez hasonlóan, elektronikával és énekkel-zsoltármondással-magyarázattal, furcsa, tisztelgő, néhol meghökkentő ötletekkel, illetve Magyar Bori csodálatos énekével kiegészítve mutasson be kortárs áldozatot, mégpedig modern zenei nyelven, ráadásul egyik legkedvesebb szakrális helyén, a bakonybéli Szent Mauríciusz Monostorban. 

 

A napközbeni programok monostori belépőjeggyel ingyenesen látogathatók, a 24-i és 25-i esti koncert ingyenes.

 

Rendező: Bakonybéli Szent Mauríciusz Alapítvány

Támogató: Szent Mauríciusz Monostor

                    Nemzeti Együttműködési Alap

                    MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft.

                    Ars Sacra Fesztivál

 

A program a VEB 2023 EKF program támogatásával és együttműködésében, a Kultháló Bázis keretében valósul meg.

 

https://bakonybel-monostor.hu/

https://www.facebook.com/BakonybelMonostor

 

Kapcsolat: Baky Anna elnök, Bakonybéli Szent Mauríciusz Alapítvány [email protected]