Nincs megjeleníthető tartalom

A böngészési élmény fokozása, valamint a forgalom elemzése érdekében sütiket (cookie) használunk.
A tájékoztatót ide kattintva elérheti: Adatkezelési tájékoztató

Bakonybél Község Önkormányzata Köszönti Önt

Kilátás a Köves-hegyről

A Csúcs-hegy alatt

1000 éves Bakonybél

Bakonybél

1018-2018
Ezer éve!

Rólunk írták

Polgármesteri beszámoló

Cím

Bakonybéli Hírmondó 2021. 3. számában megjelent beszámoló.

Februári Hírmondónkban már előre jeleztük, most ismételten felhívjuk a bakonybéli lakosok figyelmét a Veszprémi Hulladékgazdálkodási Zrt. által március 8-ára jelzett lomtalanítására. A megszokottól eltérően idén úgynevezett gyűjtőpontos lomgyűjtésre van lehetőség, tehát a lakosságnak az iskolaudvarra kell elszállítani hulladékot. A családoknak abban tudunk segíteni, hogy az építési törmeléken és a nem személyautóhoz tartozó autógumin kívül minden hulladékot el lehet hozni. Amit a VHK nem szállít el, azt az önkormányzat saját költségén elszállíttatja. Kérjük, a felhívásban megjelölt időpontokban és módon hozzák a lomokat. Munkatársaink csak a bakonybéliektől veszik át a hulladékot. Számítunk a lakosság fegyelmezett együttműködésére. Ezzel párhuzamosan az iskola is vasgyűjtési akciót hirdet az általános iskola alapítványa javára, a gyermekeink nevelési-kulturális programjainak gazdagítása érdekében.

 

Február közepén megjelentek a Magyar Faluprogram 2021. első felhívásai, a további kiírások április végéig várhatóak. Ahogy azt az előző évben is tettük, figyeljük a felhívásokat, és a településünket érintő témákban folyamatosan adjuk be a pályázatainkat.

Idén a járványhelyzet miatt elmaradt az évek óta egyre népszerűbb falusi disznóvágás programunk. Már látható, hogy a Medvehagymás Napok megtartására sem lesz mód. Hagyományos rendezvényeink elmaradása érzékenyen érinti a település idegenforgalmát, de amíg a járvány tart, be kell tartanunk a korlátozásokat. A vírusterjedés újabb- és újabb hullámával szemben csak a védőoltás, a védettség kialakulása jelent megoldást. Csak ezután térhet vissza életünk a normál kerékvágásba. Ezért kérek mindenkit, akinek egészségi állapota ezt megengedi, jelentkezzen védőoltásra (vakcinainfo.gov.hu), oltassa be magát.

A képviselő-testület február 17-én áttekintette a 2021. év várható költségvetését. Ha adóbevételeink nem csökkennek tovább, akkor nem állunk rosszul. Annak ellenére, hogy a járványügyi korlátozások miatt az előző évben több gazdasági terület nem tudott teljesíteni – például a konyha tervezett bevételei a rendezvények elmaradása miatt nem teljesülhettek -, és erősen meghúztuk a nadrágszíjat is, erre az évre némi megtakarítást át tudtunk hozni.

Jeleztük a Veszprém-Balaton 2023 Zrt.-nek Bakonybél partnertelepülésként való csatlakozási szándékát az Európa Kulturális Fővárosa programhoz. A csatlakozás számos lehetőséget kínál a résztvevők számára. Helyben megvalósuló kulturális programokkal és infrastrukturális fejlesztésekkel gazdagodhatunk, és az EKF programban résztvevők felkerülnek Európa nemzetközi kulturális térképére is. Az együttműködési megállapodás megkötése folyamatban van.

Márkus Zoltán polgármester