Nincs megjeleníthető tartalom

Továbblépésével Ön tudomásul veszi az Adatvédelmi szabályzatot! Az oldal sütiket használ a működés elősegítése érdekében!

Bakonybél Község Önkormányzata Köszönti Önt

Kilátás a Köves-hegyről

A Csúcs-hegy alatt

1000 éves Bakonybél

Bakonybél

1018-2018
Ezer éve!

Rólunk írták

Túrázhatunk-e?

Turisztika

A Magyar Természetjáró Szövetség leírja mikor és hogyan...

Feladatok és fontos tudnivalók az újonnan érvénybe lépett óvintézkedések tükrében

2020. november 11-én 0:00-kor érvénybe lépett hazánkban a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló 484/2020. (XI. 10.) számú Kormányrendelet.

Az egyelőre 2020. december 11-ig érvényben lévő korlátozások nemcsak a Magyar Természetjáró Szövetséget, hanem tagszervezeteinek tevékenységét, valamint a kirándulókat és túrázókat is érintik. Ezért összegyűjtöttük a természetjárás szempontjából legfontosabb tudnivalókat.

Túrázhatunk-e és ha igen, akkor azt mikor és hogyan?


A kérdés első részére egyértelmű választ ad a rendelet 4.§ (2). bekezdése, amely szerint a gyaloglás szabadidős sporttevékenység, amelyet nyilvános helyen –tehát erdőn, mezőn- egyedül nyugodtan végezhetünk.

Hivatkozás a rendelet 4. § (2). bekezdésére: „a közterületen, a nyilvános helyen, illetve a szabadtéri sportpályákon az egyéni szabadidős sporttevékenység –különösen futás, gyaloglás, kerékpározás – gyakorlása megengedett.„  

A túrázás során különösen figyeljünk arra, hogy

  • viseljünk maszkot azokon a frekventált helyeken, ahol sokan tartózkodnak egyszerre (például tömegközlekedés), valamint a tízezer főnél nagyobb lakosságú település belterületén a kijelölt közterületeken és nyilvános helyeken.

Hivatkozás a rendelet 1. § (1) bekezdésére: „a hatodik életévét be nem töltött kiskorú kivételével mindenki köteles a) a tömegközlekedési eszközön, b) a 10 000 főnél nagyobb lakónépességű település belterületén a települési önkormányzat által kijelölt közterületen, illetve nyilvános helyen…”

  • a kijárási tilalomra vonatkozó előírásokat tartsuk be. Este 8 óra és reggel 5 óra között tilos minden lakó-, tartózkodási és szálláshelyen kívül történő tartózkodás (például vadkempingezés)!

Hivatkozás a rendelet 3 §. (1) bekezdésére: „este 8 óra és reggel 5 óra között – e rendeletben meghatározott kivétellel – mindenki köteles a lakóhelyén, a tartózkodási helyén vagy a szálláshelyén tartózkodni”.

  • turistaként szabadidő eltöltése céljából nem tartózkodhatunk szálláshelyen.

Hivatkozás a rendelet 10. §. (1) és (3) bekezdésére: „A szálláshelyen – e rendelet szerinti kivétellel – tilos tartózkodni. A  szálláshelyen az  üzleti, gazdasági, továbbá oktatási tevékenység céljából érkező személyek tartózkodása megengedett."

 

Szervezhetünk-e csoportos túrákat?

A kormányrendelet értelmében nem szervezhetünk sporteseményeket (például túraverseny, teljesítménytúra) és egyesületi rendezvényeket (pl. emléktúra, munkatúra, programsorozat, tábor stb.) sem, továbbá tilos nyilvános helyen csoportosulni, rendezvényt szervezni, azaz erdőn, mezőn sem túrázhatunk szervezetten, csoportosan!

Hivatkozás a rendelet 5. § (1) - (2). bekezdéseire: „Tilos – a 6. § szerinti kivétellel – rendezvényt, valamint gyűlést szervezni, illetve tartani rendezvény helyszínén – a 6. § szerinti kivétellel – a rendezvény helyszínétől függetlenül tilos tartózkodni. Gyűlés helyszínén tartózkodni tilos”.
 

A 6. §. (3) pontja a családi események és magánrendezvények tudnivalóiról tájékoztat bennünket. Az abban foglaltak alapján jogosan tehetjük fel a kérdést: szervezhetünk-e 10 főnél nem nagyobb családi vagy baráti kirándulásokat? Az egyértelmű válasz megadásában a jogalkotó segítségét kértük az Operatív Törzsön keresztül. Az állásfoglalás megérkezéséről és tartalmáról tájékoztatni fogunk benneteket.

Hivatkozás a rendelet 6. § (3). bekezdésére: „A családi esemény vagy a magánrendezvény – a házasságkötés és a temetés kivételével – abban az esetben tartható meg, ha azon az egy időben jelenlévők száma nem haladja meg a tíz főt.”

Forrás: http://mtsz.org/cikk/feladatok_es_fontos_tudnivalok_az_ujonnan_ervenybe_lepett_ovintezkedesek_tukreben