Nincs megjeleníthető tartalom

A böngészési élmény fokozása, valamint a forgalom elemzése érdekében sütiket (cookie) használunk.
A tájékoztatót ide kattintva elérheti: Adatkezelési tájékoztató

Bakonybél Község Önkormányzata Köszönti Önt

Kilátás a Köves-hegyről

A Csúcs-hegy alatt

1000 éves Bakonybél

Bakonybél

1018-2018
Ezer éve!

Rólunk írták

Elhunyt Kátai Zoltán Énekmondó

Kulturális hír

Nyugodj békében, őrizzük emléked!

2020.11.06. reggelén elhunyt „Kátai Zoltán, Kossuth-és Magyar Örökség-díjas énekmondó előadóművész „ olvashatjuk Párja közösségi oldalán.

Személyes gondolatok barátoktól, ismerősöktől:
Személyes emlékeket, gondolatokat szívesen megosztanánk, pár sor erejéig küldje el nekünk az [email protected] címre„A FÉNYES NAP IMMÁR LENYUGODOTT…”

Élénken emlékszem arra az első találkozásra, amikor 2015-ben Zoli megkereste Márkus Zoltán polgármestert azzal az ötlettel, hogy emlékezzünk Bakonybélben  Cseh Tamásra másképp, mint korábban tettük.
Rövid idő alatt körvonalazódott egy Cseh Tamás-est koncepciója.
Tamás sokműfajú énekes volt, jelenjenek meg hát itt azok a zenék is, amiket ő is énekelt, a históriás énekek, a népdalok, a katonadalok is. És legyen egy tábortűz Cseh Tamás dalokkal úgy, ahogy a közönség szereti.
Idén lett volna az Énekmondók emlékezete est hatodik alkalma. Zoli tudta, mi is tudtuk, hogy ő már nem tud jelen lenni. Hanák Gábor, a Cseh Tamás Archívum alapítója segítségével üzent a közönségnek. A filmben vall a tehetségről, küldetésről és Cseh Tamásról. És küldött a közönségnek egy éneket is, egy XVI. századi estéli imát: A fényes nap immár lenyugodott…
Ezzel köszönt el.
-Mint megtörténtről írok, pedig a Covid miatt elmaradt az est. Erről az énekről és erről az elköszönésről csak mi, szervezők tudtunk. Elképesztő lelki erőről vall, ahogyan a filmben még utoljára beszél, és ahogy énekel. Ahogy a betegsége tudatában még felénekel egy lemeznyi anyagot Écsi Gyöngyivel.
A címe: Virágom, véled elmegyek. Hallgassátok meg, ha módotok van rá.

Ha lesz 7. Énekmondók emlékezete, az Cseh Tamás és Kátai Zoltán tiszteletéről fog szólni.

Adassék neki az öröklét!

Felföldi Andrea
Bakonybél

A filmet itt találjátok:

https://csehtamasarchivum.hu/dal/curiositas/dalok-historias-enekek-katonadalok?fbclid=IwAR0ZDoq9wHZkcdeQzo6vGsgUZlbHjtwJ-4g-t3mDmIsLyEZIi-y1TEdBPvs"Köszönöm a sorsnak, hogy keresztezték egymást útjaink. Szerettem, nagyra tartottam, hálás szívvel gondolok rá, amíg élek. Mint oly sokan...."

Mülhauser MartinaKétszer volt szerencsénk beszélgetni Vele. Ő az-az ember, aki ha hallod hangját, gondolatait, nem felejted. Nem csupán énekelt, eggyé vált azzal és ennek a különös csendnek a hallgatóság is része lett. Méltósággal, tudással, önbizalommal, alázattal állt a színpadon.

Énekmondók emlékezete rendezvénysorozat kitalálója, szervezője volt, melyet Cseh Tamás emlékére rendeztek meg minden évben Bakonybélben a Szent-kútnál, ott hallottuk először énekelni, ott akkor az öreg bakonyi fák is meghajoltak…

Kátai Zoltán így emlékezett Cseh Tamásra, mi így emlékezünk az Énekmondóra…

Útirány.hu csapata
Kovács Andrea, Sárfi Lajos, Sárfi Benjamin

Nyugodj békében, őrizzük emléked! Részvétünk a családnak!

A következő riport 2016-os Énekmondók Emlékezete rendezvényen készült Bakonybélben.