Nincs megjeleníthető tartalom

Továbblépésével Ön tudomásul veszi az Adatvédelmi szabályzatot! Az oldal sütiket használ a működés elősegítése érdekében!

Bakonybél Község Önkormányzata Köszönti Önt

Kilátás a Köves-hegyről

A Csúcs-hegy alatt

1000 éves Bakonybél

Bakonybél

1018-2018
Ezer éve!

Rólunk írták

Magyar Falu Program, Bakonybél

Populáris hír

Cím

Gyopáros Alpár kormánybiztos Országjáró körút bakonybéli helyszíne

A Magyar Falu Programot 2018-ban hirdette meg Magyarország Kormánya, a program végrehajtása 2019-ben indult. A Kormány döntésének megfelelően a Magyar Falu Program 3 alprogramból áll:

  1. A falusi CSOK a legnagyobb népességcsökkenést elszenvedő kistelepüléseken élő családok lakhatási programja. A falusi CSOK keretében gyermekvállalástól függően akár 10 millió forint vissza nem térítendő támogatás igényelhető használt lakóingatlan vásárlására és egyidejű korszerűsítésére vagy 5 millió forint a meglévő otthon felújítására. A támogatást a program indulása óta eltelt 8 hónap alatt 10 ezer, kistelepülésen élő család igényelte, mindösszesen 50 mrd forint értékben. 2020. január 1-töl a falusi CSOK-ban érintett településeken további lehetőség az áfa visszatérítési támogatás igénylése.

  2. A program másik alprogramjaként 2019-ben és 2020-ban összesen 100 mrd forint értékben 800 km alacsonyabb rendű útszakasz felújítása történik meg. Ezzel az intézkedéssel kívánja a Kormány a munkába járás feltételeit megkönnyíteni.

  3. A Magyar Falu Program harmadik alprogramja a helyi életminőség javítását célzó kisléptékü falusi fejlesztések támogatása. Ennek keretében 2019-ben 16 támogatási célterületre, több mint 5000 kedvezményezett, mindösszesen közel 60 mrd forint támogatást nyert el pályázat útján. A pályázati célok között szerepelt többek között a falusi óvodák, az orvosi rendelők, az orvosi szolgálati házak, a játszóudvarok, a járdák és utak, illetve a közösségi terek fejlesztése, felújítása valamint a falu- és tanyagondnoki buszok beszerzése is. Ennek az alprogramnak a folytatásaként az idei évben már 9 pályázati kiírás jelent meg és továbbiak is várhatóak.

A Veszprém megyei, 1172 lélekszámú Bakonybél a tavalyi évben három pályázaton több mint 8 millió forintot nyert el. 2 614 651 forintból új, korszerű orvosi eszközöket vásároltak, mint például EKG-t, többféle vérnyomásmérőt, illetve csecsemőmérlegeket. Á Magyar Falu Programnak köszönhetően 5 millió forintból megújul a település óvodájának udvara is. Továbbá "A helyi egyházi közösségi terek fejlesztése" c. pályázaton 759 000 Ft-ot nyert el Bakonybél, melyből közösségépítő programokat valósítanak meg.