Nincs megjeleníthető tartalom

Továbblépésével Ön tudomásul veszi az Adatvédelmi szabályzatot! Az oldal sütiket használ a működés elősegítése érdekében!

Bakonybél Község Önkormányzata Köszönti Önt

Kilátás a Köves-hegyről

A Csúcs-hegy alatt

1000 éves Bakonybél

Bakonybél

1018-2018
Ezer éve!

Rólunk írták

VI. Énekmondók Emlékezete

Rendezvény

Kezdés: 2018. 08. 11.

Négy évvel ezelőtt Bakonybél Önkormányzata a Cseh Tamás-estek, a falu díszpolgáráról való megemlékezés olyan formáját kereste, amely az énekes műfaji sokoldalúságát, zenészi és emberi vonásait egyaránt méltó módon bemutatja. Ebben a szándékában partnerre talált a Tinódi Pajzs Egyesületben és Kátai Zoltán énekmondóban. Cseh Tamás vitathatatlanul korának énekes krónikása volt, de Bakonybél számára a települést övező erdőben megteremtett indián játék kitalálója és éltető személyisége. Ezer szállal kötődött helyi emberekhez, a tájhoz, a szívének kedves Szent-kúthoz, annak hagyományaihoz. Ez az erdő adott otthont az ezer évvel ezelőtt megalapított bencés monostor remete szerzeteseinek, békét a hét évig itt élő és alkotó Szent Gellértnek. A hely szellemisége kínálta, hogy ezen a helyen egy évezred zenei kultúrájával idézzük fel Cseh Tamás művészetét, itt találkozzanak a históriás énekek, a középkor dallamai és az énekes kortárs világa.

Így született meg az Énekmondók Emlékezete sorozat, amely augusztus 11-én negyedszer kerül megrendezésre Bakonybélben. Idén a Szent Mauríciusz Monostor alapításának ezredik, és a művész születésének hetvenötödik évfordulója különleges alkalom. A program első része a Musica Historica régizenei együttes, Kátai Zoltán lantművész, valamint a Szent Mauríciusz Kórus közreműködésével a régmúltat idézi fel, a Bakonybéli Népdalkör fellépése a bakonyi népzenei hagyományokba vezet vissza. A Cseh Tamás Archívum által erre az alkalomra készült filmösszeállítás Cseh Tamás arcai - Keresztül kasul a histórián – Társak és barátok I. pedig az bizonyítja, hogy a művész mennyire otthon érezte magát ezekben a zenei műfajokban. A műsor második részében az Ad Libitum együttes, amely oly fontos szerepet töltött be pályafutásában, újra összeállt Novák János, Márta István, Bornai Szilveszter személyében, a születésnapot köszönteni. Végül Mülhauser Martina, a dalok avatott előadója meghitt tábortűz mellett énekli az életmű legnépszerűbb darabjait, amelybe hagyományosan a közönség is bekapcsolódik.

Minden Cseh Tamás tisztelőt vár Bakonybél 2018. augusztus 11-én 16 órától a Szent-kútnál a méltó megemlékezésre.

(A rendezvényt a HungaroControl Zrt és a NKA támogatja.)