Nincs megjeleníthető tartalom

A böngészési élmény fokozása, valamint a forgalom elemzése érdekében sütiket (cookie) használunk.
A tájékoztatót ide kattintva elérheti: Adatkezelési tájékoztató

Bakonybél Község Önkormányzata Köszönti Önt

Kilátás a Köves-hegyről

A Csúcs-hegy alatt

1000 éves Bakonybél

Bakonybél

1018-2018
Ezer éve!

Rólunk írták

Mezőőri beszámoló

Közszolgálati hír

A határban szépen fejlődnek a legelők és a kaszálók, idén sok és jó minőségűnek ígérkezik a széna, melynek első betakarítását vélhetően június elején el tudják kezdeni a gazdák. A verseny utáni takarítást és tereprendezést is elvégeztük, 17 db 120 literes zsáknyi szemetet gyűjtöttünk össze...

Az napsütéses napok és a kiadós esőzések jót tettek a növényeknek- állatoknak egyaránt. A táborozó helyek, patak partok rendkaszálása megkezdődött mivel idén nagyon gyors és jó minőségű a fűfélék fejlődése. A határban szépen fejlődnek a legelők és a kaszálók, idén sok és jó minőségűnek ígérkezik a széna, melynek első betakarítását vélhetően június elején el tudják kezdeni a gazdák. A lucerna minősége gyenge, nagyon gazos. A kukorica elvetése késik, ez többnyire az esőzések rovására írható. Csupán egy földön folyik idén burgonyatermesztés, melynek elrakása április végén megtörtént. Ezt a földet az erdészet által felállított villanypásztor védi, de a hivatásos vadászok is végzik már vadkárelhárítást.

A hónap közepén rendezték határunkban az ország egyik legnagyobb kerékpárversenyét, amelyre 400 nevező érkezett, plusz a kísérőik. A verseny felügyeletében és helybiztosításában, a mezőőrség is részt vállalt. A verseny utáni takarítást és tereprendezést is elvégeztük, 17 db 120 literes zsáknyi szemetet gyűjtöttünk össze. A kihajtott szürkemarhák és a bivalyok bakonybéli területen a szentgáli határ mentén tartózkodnak, őrzésükről 24 órában pásztor és kutyák gondoskodnak. Egy esetben történt bejelentés, amikor a vadmozgás miatt leszakadt a kerítés, és pár állat a Gella -völgyig jutott. A mezőőr gyors intézkedése és az állattartó gyors fellépése fél órán belül megoldotta a problémát. Vadmozgás okozott villanypásztor kárt a Pinto Ranchnél is, amit a kora reggeli mezőőri ellenőrzés hamar kiszűrt, így a tulajdonos gyorsan ki is tudta javítani.

Belterületien egy fiatal állat jött ki a TSZ-ből , és egy Petőfi utcai kertet taposott meg, szerencsére nagyobb károkat nem okozott. Az esetről még folyik az egyeztetés az állattartóval és a kerttulajdonossal. Tehát elmondható, hogy a határban tartott állatok kontroll alatt vannak, nincs gazdasági állatmozgás, de ha bárki, bármilyen szokatlan dolgot tapasztal, jelezze a mezőőrség felé.

A kép illusztráció!