Nincs megjeleníthető tartalom

Továbblépésével Ön tudomásul veszi az Adatvédelmi szabályzatot! Az oldal sütiket használ a működés elősegítése érdekében!

Bakonybél Község Önkormányzata Köszönti Önt

Kilátás a Köves-hegyről

A Csúcs-hegy alatt

1000 éves Bakonybél

Bakonybél

1018-2018
Ezer éve!

Rólunk írták

Polgármesteri beszámoló

Közszolgálati hír

2017.június

Két jó hírrel indult a május, két pályázatunk is pozitív elbírálásban részesült. A HungaroControl településeket támogató pályázatán a Rákóczi téri játszótér felújítására és a játékok cseréjére nyertünk 2,5 millió forintot. Az új, balesetmentes játékok elkészítésével külső céget fogunk megbízni, de sort kerítünk a tér esztétikus átalakítására, új padok és növények telepítésére is. A másik nyertes pályázatunkat még 2016-ban nyújtottuk be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program kiírására, csapadékvíz-elvezetési beruházásra, illetve a bakonybéli óvoda épületének felújítására. Ezek közül most az óvodafelújítás kapott támogatást, 48,3 millió forintot. Terveink szerint ebből a külső nyílászárók cseréje, az épület külső hőszigetelése, a tetőfelújítás új cserépfedéssel, teljes belső festés, a kazán és a fűtőtestek cseréje és napelemes rendszer kiépítése, valamint egy fejlesztő terem kialakítása valósítható meg. A munkák befejeztével egy kisebb fenntartási költségű, korszerű és esztétikus épületben folytatódhat a nevelő munka. A közbeszerzési eljárás után, reményeink szerint az ősz elején indulhatnak a munkálatok. A felújítás alatt óvoda más épületbe költözik, mindent megteszünk, hogy a lehető legkevesebb kényelmetlenséggel járjon az ideiglenes elhelyezés.
A T.O.P. pályázatokkal kapcsolatban május 17-én a Megyeházán tartottak egy tájékoztatást, egy információs értekezletet. Még 2016 őszén kezdeményeztük Pénzesgyőr
Önkormányzatánál, hogy az óvoda és az iskola épületén lévő pénzesgyőri tulajdoni hányadokat Bakonybél Önkormányzata megváltaná. Ez nagy adminisztratív könnyítést jelentene Bakonybélnek a beruházásoknál, ugyanakkor ez a tulajdoni rész Pénzesgyőrnél névleges. A tárgyalások mostanra beértek, az adás-vétel megtörtént. Így az óvoda és az iskola már 100 %-ban a Bakonybéli Önkormányzat tulajdona lett.

Ebben a hónapban lejárt az iskolai kazánhoz kötött szolgáltatási szerződés, ami havonta jelentős terhet rótt az önkormányzatra. Májusban az utolsó részletet is kifizettük, folyamatban van az átadás-átvételi megállapodás megkötése a szolgáltató céggel, ami június közepéig lezajlik.

Május 6-án Pilisszentivánon részt vettünk a Magyar Tűzoltó Szövetség Hagyományos Országos Tűzoltó Találkozóján. A rendezvényen Regenye Zsoltnak, a Bakonybéli Önkéntes Tűzoltó Egyesület parancsnokának Szent Flórián Emlékérmet adományozott Dobson Tibor tűzoltó dandártábornok, a Magyar Tűzoltó Szövetség elnöke a „tűzvédelem érdekében kifejtett példamutató munkájáért”. Gratulálunk Regenye Zsoltnak, köszönjük munkáját és sok sikert kívánunk további tevékenységében.

A Szent Móric Egyházközséggel folytatott korábbi, részletekre kiterjedő egyeztető megbeszélés alapján a képviselő-testület a május 16-i ülésén úgy döntött, hogy a templom felújításának idején, szeptembertől a szentmisék megtartására a Faluház nagytermét térítésmentesen a bakonybéli egyházközségnek rendelkezésére bocsátja. Az egyéb alkalmakra – gyászszertartás, házasságkötés – pedig a Közösségi Házat vehetik igénybe. A testület egyhangú véleménye az volt, hogy a település javát szolgáló beruházást és a közösség zavartalan működését örömmel támogatja a lehetőségei szerint.

Május 8-14. között zajlott az először megrendezett Közösségünk Hete rendezvénysorozat, amelynek jó visszhangja volt a faluban, gazdag programajánlatával a megyében is elismerést vívott ki. Záró napján, vasárnap avattuk fel a közösségi összefogással létrejött Magnólialigetet, ahol a település alapításában kiemelkedő szerepet játszott Vidlics Ferenc apátnak és három díszpolgárunknak, Dr. Kopátsy Sándornak, Koller Rezső – Keve Atyának és Cseh Tamásnak is érdemeik elismerésére emléktáblát állítottunk. A ligetet szeretnénk évről évre növényekkel, sétány kialakításával, padok elhelyezésével fejleszteni. Az emléktáblák sorát is gyarapítanánk a lakosság javaslata alapján, hogy a település életében, fejlődésében fontos szerepet betöltő személyiségekre is felhívjuk a figyelmet.

Május 20-án hetedik alkalommal rendezték Bakonybélben a Kelly’s Bakonyerdő Maraton kerékpáros versenyeket. Sok versenyző nevezett és sok szurkoló, hozzátartozó érkezett a településünkre. A verseny rendben lezajlott, a vendégek pedig kellemesen tölthették idejüket a gyönyörű bakonyi környezetben. Reméljük, jó hírünket viszik a nagyvilágba.

Május 22-én a Borostyán Nyugdíjas Klub szervezett az óvodásoknak, az iskolásoknak és szüleiknek – immár hagyományos – pikniket az Odvaskő-pihenőnél. A program sikerét az önkormányzat és a Guzmics Egyesület is támogatta, segítette a résztvevők kijutását a helyszínre. Ismét köszönjük a nyugdíjasoknak a falu közösségi életéért végzett aktivitásukat.

Május 28-án, vasárnap a templom előtt tartottuk a monostorral együtt, az iskola diákjainak közreműködésével a Hősök Napját. A templom felújítása során ez a terület is meg fog újulni, így idén utoljára volt ez a környezet a megemlékezés helyszíne.

Márkus Zoltán
polgármester