Nincs megjeleníthető tartalom

Továbblépésével Ön tudomásul veszi az Adatvédelmi szabályzatot! Az oldal sütiket használ a működés elősegítése érdekében!

Bakonybél Község Önkormányzata Köszönti Önt

Kilátás a Köves-hegyről

A Csúcs-hegy alatt

1000 éves Bakonybél

Bakonybél

1018-2018
Ezer éve!

Rólunk írták

Így zajlott a közösség hete nálunk

Populáris hír

Egy hét, amikor rácsodálkozhattunk arra, ami körülvesz, ami a miénk, és észre sem vesszük, mekkora kincs, mert számunkra megszokott és természetes. 

Egy hét, ami rólunk, a faluról, a lakóiról, az értékeiről szólt, amit magunknak, a magunk örömére és büszkeségére szervezünk. Egy szokványos munkahét, amit ünnepként éltünk meg, mert azzá tettük magunknak. Egy hét, amikor rácsodálkozhattunk arra, ami körülvesz, ami a miénk, és észre sem vesszük, mekkora kincs, mert számunkra megszokott és természetes. 
Ünneppé tettük a hétköznapokat!

Május 8-án, hétfőn köszöntötték a Szent Gellért tagiskola diákjai az Édesanyákat (apákat, nagyszülőket, nevelőszülőket) kedves és megható műsorukkal.
Este pedig új kultúrhelyszínt avattunk a filmklubbal, a Beli (Bakonybél az első oklevelekben ezen a néven szerepel) Kultkocsmát. A Kinedok filmklubot a dokumentumfilmek kedvelőinek szervezte a községi könyvtár.
Kedden "Érték-Emlék-Mentő délutánt szerveztünk, a faluról és lakóiról kértünk régi fotókat. Az időpont valami miatt nem volt kedvező, mert kevesen jöttek el, de a megelőző héten sok fotót kaptunk, volt miről beszélni. Nagyon jó és tartalmas volt ez a múltidézés. Kaptunk terítőket, hímzéseket, falvédőket is a készülő időszaki kiállításunkhoz. Szerdán két programban is segédkezett a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság, egyrészt a Bakonyi Erdők Házában fogadott minket területünk, a Magas-Bakony természetvédelmi őre, aki nagyon sok érdekes új információval szolgált a minket körülvevő erdő állapotáról. Ezután a Pannon Csillagda fogadta a falu lakóit, részesei lehettünk egy Mars útikalauznak egy 3D-s film segítségével. Csütörtökön a Bakony Hotel hívta vendégségbe a helyieket, főleg azokat, akik az egykori SZOT üdülő dolgozói voltak. Sokan hoztak a hajdani kollektíváról és eseményektől fényképeket, amivel hozzájárultak a hotel múltjának feldolgozásához. A szállodavezető végigkísérte a társaságot az átalakított épület termein, sőt a korszerű konyhába is bepillanthattunk, ami sokak munkahelye volt. A pénteki események a Tájházban zajlottak. Délután gyékényjáték készítésre és bőrözésre hívtuk a családokat, este pedig a Szent Mauríciusz Kórus tartott tagtoborzó nyilvános próbát az udvaron, még meg is vendégelték a vendégeket. A szombati kirándulást és a családi versengést elmosta az eső. A legmerészebbekkel azért nekivágtunk az erdőnek, ahol elborzadva láttuk azt a tetemes kárt, amit a későtavaszi viharos tél okozott. És még virágzott a medvehagyma! Vasárnap nagy ünnepséggel zártuk a Közösségek Hetét. Még az elmúlt évben kezdeményeztük egy faluvégi virágzó liget létrehozását, amelyhez a lakosság hozzájárulását kértük. Az adományokból mintegy húsz magnólia-csemetét vettünk és ültettünk el közösen. Ide terveztünk egy kis emlékparkot, ahol a falu jeles, teremtő lakóinak és díszpolgárainak is emléktáblákat állíthatunk. Első "nekifutásra" Vidlics Ferenc apát, az újkori Bakonybél megalapítója, Dr. Kopátsy Sándor, Keve Atya (Koller Rezső) és Cseh Tamás kapott táblát. A kis liget gyarapodásához a Szent Mauríciusz Monostor perjele és szerzetes testvérei kérték az Úr áldását. Sűrű hét volt a közösség Hete a tizenegy programmal, de olyan kapukat nyitott meg a helyiek előtt, amiken maguktól nem kopogtak volna. Minden új kezdeményezés nehézkesen indul, de ne is akarjuk mérni a sikert a résztvevők nagy számával. Örülünk annak, hogy ezen a héten 150 ember megmozdult a falu felé. Azt pedig különösen értékeljük, hogy a település intézményei és közösségei készségesen vállalták a feladatot, amivel hozzájárulhattak a Közösségünk Hete tartalmas lebonyolításához.

Köszönet érte.