Nincs megjeleníthető tartalom

Továbblépésével Ön tudomásul veszi az Adatvédelmi szabályzatot! Az oldal sütiket használ a működés elősegítése érdekében!

Bakonybél Község Önkormányzata Köszönti Önt

Kilátás a Köves-hegyről

A Csúcs-hegy alatt

1000 éves Bakonybél

Bakonybél

1018-2018
Ezer éve!

Rólunk írták

Legek a Bakonyban

Látványosság

A Kőris-hegy a Bakony legmagasabb hegye, a tetején álló Vajda Péter kilátó talapzata 709 méterrel van a tenger szintje felett. A hegy az azt borító kőriserdőről kapta a nevét. A kilátót körbevevő hatalmas erdőség a Magas-Bakony Tájvédelmi Körzet védett területéhez tartozik.
A háromszintes kilátót 1920-ban állították, ezt követően pedig 1962-ben újjáépítették. Legutóbbi megerősítésére 2002-ben került sor. A harmadik szintről csodás panoráma tárul elénk a Bakony, a Bakonyalja és a Sokoró apró falvaival, a Kab-hegy és a Somló jellegzetes alakjával, a Csetény környéki szélerőművekkel, a távolban pedig a Pannonhalmi Bencés Apátság épületegyüttesével, valamint a Balaton csillogó víztükrével.
A Vajda Péter kilátótól mintegy 50 m-re áll a Kőris-hegyi polgári légtérellenőrző radarállomás fehér kupolás radartornya. A komplexum területére tilos a belépés, de a kilátóból szinte a torony szomszédságában érezhetjük magunkat.
A hegyre aszfaltos út vezet, ami erdőgazdasági üzemi útnak minősül. Használatához engedély kérhető munkanapokon a Bakonyerdő Zrt. Bakonybéli Erdészeténél (Bakonybél,Szent Gellért tér 9.; tel: 06 88/595-100, e-mail: [email protected]).
A kilátó gyalogosan is megközelíthető, számos túraútvonal, többek között az Országos Kéktúra bakonyi szakasza is érinti.

A LEGNAGYOBB FORRÁS

Bakonybéltől délnyugatra, a Bankavár oldalában, vadregényes környezetben tör felszínre a Tiszta-víz, a Bakony legnagyobb forrása. Forrásmedencéjének átmérője 4-5 méter, de az aszályos nyarakon is mintegy 2 méter, így méltán viseli a neki adományozott megtisztelő címet.

A BAKONY LEGMAGASABB FÁJA

Móricháza és a Witt-kilátó között, a kavicsos erdőgazdasági út mentén tekintélyt parancsoló méreteivel már messziről kitűnik egy hatalmas kőris, melyet „a Bakony legmagasabb fája”-ként emlegetnek.
A fa mintegy 40 m-es magasságával uralja a tájat, alatta új erdő cseperedik. A nagy kőris magjait a szél messzire viszi, amelyekből aztán apró fák nőnek, ezek a magoncok. Többek között így biztosítják az erdőművelés során kitermelt területek újra erdősülését.