Nincs megjeleníthető tartalom

Továbblépésével Ön tudomásul veszi az Adatvédelmi szabályzatot! Az oldal sütiket használ a működés elősegítése érdekében!

Bakonybél Község Önkormányzata Köszönti Önt

Kilátás a Köves-hegyről

A Csúcs-hegy alatt

1000 éves Bakonybél

Bakonybél

1018-2018
Ezer éve!

Rólunk írták

Nepomuki Szent János szobra

Látványosság

Nepomuki Szent János a folyók, a hidak és a vízen járó hajósok, halászok, vízimolnárok védőszentje. A 14. században prágai pap, királynéi gyóntató volt. A gyónási titok mártírjaként tartják számon, a legenda szerint ugyanis miután megtagadta, hogy IV. Vencel királynak elárulja felesége, Johanna királyné gyónási titkát, a király a Prágán átfolyó Moldvába ölette. A hagyomány szerint a város népe még azon az éjszakán csodát látott: fényesen tündöklő csillagok úszkáltak a Moldva vizén.

Nepomuki Szent Jánost a 18. században avatták szentté. Kultusza gyorsan terjedt a Habsburg Birodalom területén. Szobrai egész Magyarországon is elterjedtek, különösen vízparton, hidakon állnak. Papi ruhában, vállán hermelinpalásttal, fején birétummal, karján feszülettel ábrázolják.

Szobra Bakonybélben a templom előtti téren áll és az évszám tanúsága szerint 1871-ben készült. Eredetileg nem itt, hanem az út túloldalán, a mai  takarékszövetkezet előtti, akkor még  fedetlen  árok partján, egy öreg hársfa mellett állt.