Nincs megjeleníthető tartalom

Továbblépésével Ön tudomásul veszi az Adatvédelmi szabályzatot! Az oldal sütiket használ a működés elősegítése érdekében!

Bakonybél Község Önkormányzata Köszönti Önt

Kilátás a Köves-hegyről

A Csúcs-hegy alatt

1000 éves Bakonybél

Bakonybél

1018-2018
Ezer éve!

Rólunk írták

Mezőőri Beszámoló

Közszolgálati hír

Mindnyájan tapasztalhattuk az ünnepek között - és főleg szilveszter este -, hogy számos szállóvendég és turista tartózkodott a faluban...

Szokatlanul meleg időjárással kezdődött az esztendő, a településen és a határban is több növény rügyezni
kezdett, de találkozhattunk virágzó gyümölcsfával is. A meleg nem csak a hóvirágot, de a kullancsokat is előcsalogatta.
Mindnyájan tapasztalhattuk az ünnepek között - és főleg szilveszter este -, hogy számos szállóvendég és turista tartózkodott a faluban. Ez különösebben nem okozott bonyodalmat, de a nagyszámú pirotechnikai eszköz használata miatt több telefonos bejelentést is kaptunk. A tűzijátékok hang- és fényhatásától több kutya ijedt meg és szökött el otthonából. Ezek többsége hazakerült. A határban viszont kóbor kutyát idén nem tapasztaltunk.
Az esőzések és a hóolvadás miatt a Szent-kúthoz vezető útszakasz ismét felkátyúsodott. Amint az időjárás engedi, feltöltjük a hibás útrészeket. Többen tettek bejelentést a lakott területeken előforduló rókák garázdálkodásáról. Engedjenek meg pár gondolatot ennek kapcsán. Először is a rókák veszettségére nagyon minimális az esély, mivel a rendszeres vakcinázásnak köszönhetően ma Magyarországon jelenleg nincs veszettség. Ezek a rókák nem betegek, csupán megszokták az ember jelenlétét és alkalmazkodtak hozzánk, ezért mernek az ember közelében tartózkodni. Ráadásul Bakonybél egy erdő közepén lévő medencébe terül el, ahol mi a mai napig egyre nagyobb – az állatok által használt – területet veszünk el, egyre több életteret zavarunk meg gépeinkkel, járműveinkkel. Ráadásul rissz-rossz kerítéseinkkel, gondatlanul elszórt élelmiszer-hulladékainkkal az udvarunkba szoktatjuk őket. Erre nem a megölésük a megoldás. Továbbá a belterületi vadkilövés egy engedélyeztetés-köteles eljárás. Ha a rendőrség jóváhagyja a kilövést, akkor kivonul a helyszínre, a lövés idejére biztosítja a területet. A kilövést csak vadászatra jogosult személy végezheti el, amit jelen esetben csak az a hivatásos vadász tehet meg, akinek a gazdálkodási területéről bizonyíthatóan származik a vad, ha addig a helyszínen marad a kellemetlenséget okozó állat. Ha sikerül kilőni a szóban forgó vadat, azt a tiszti állatorvosnak át kell adni további vizsgálatok elvégzésére. Tehát egy belterületi vadkilövés több bonyodalmas és összehangolt munkával jár, mint amekkorát az eset maga jelentene. Kérem, ezeket a szempontokat vegyék figyelembe, mielőtt bármilyen eljárást kezdeményeznek. A másik visszatérő téma a „bivaly ügy”. Az év utolsó napján és az újév elején valóban kóboroltak bivalyok belterületen, de a gyepkárokon kívül más kárt szerencsére nem okoztak. Tisztában vagyunk vele, hogy ez nem tartozhat bele egy falu életvitelébe, sőt veszélyes is. Szeretnénk a bajt megelőzni. Az ügyben ismételten megindítottuk a hivatali eljárásokat, valamint folyamatban vannak a korábbi hatósági bejelentések is. Ismételten kérjük, aki ilyen állatmozgást tapasztal, a telefonjával fényképezze le az eseményt, majd küldje el a [email protected], és pár szóban írja meg, mikor, pontosan hol találkozott a kóborló állattal! A rendőrség is gyakrabban járőrözik bel- és külterületen egyaránt. A Zirci Rendőrőrs a nap bármely szakában hívható, itt is lehet bejelentést tenni.

Károlyi Zoltán mezőőr

A kép illusztráció!