Nincs megjeleníthető tartalom

Továbblépésével Ön tudomásul veszi az Adatvédelmi szabályzatot! Az oldal sütiket használ a működés elősegítése érdekében!

Bakonybél Község Önkormányzata Köszönti Önt

Kilátás a Köves-hegyről

A Csúcs-hegy alatt

1000 éves Bakonybél

Bakonybél

1018-2018
Ezer éve!

Rólunk írták

Polgármesteri beszámoló

Közszolgálati hír

Cím

Az elmúlt hónap ismét a pályázati támogatások előkészítésével és beadásával telt.

Június 1-jétől munkába állt és átvette a Közös Hivatal irányítását új jegyzőnk, Markácsné Kis Vera.
Sok sikert kívánunk munkájához.

 

Az elmúlt hónap ismét a pályázati támogatások előkészítésével és beadásával telt.
A Szent Gellért Napköziotthonos Óvoda felújításának részleteiről a következő oldalon tájékoztatjuk a
lakosságot. A támogatási szerződés június 1-jén aláírásra került, ezután kezdhettük az érdemi munkát. Itt szeretném megköszönni mindenkinek, aki segített az előkészítési munkákban, a pályázatírónknak, a
munkatársainknak, a külsős szakmai segítőnknek, és végül, de nem utolsó sorban az országgyűlési képviselőnknek, Dr. Kovács Zoltánnak.

A képviselő-testület döntött arról, hogy az EFOP-1.2.9.-17 kódszámú, Nők a családban és a munkahelyen című pályázatban a projektgazda Balatonalmádi Nagycsaládosok Egyesületével együttműködő partnerként részt veszünk. A pályázat az aktív korú nők munkavállalását kívánja segíteni képzések, munkaalkalmak, rendezvények, tájékoztatók szervezésével, Női Információs és Szolgáltató Központok létrehozásával. Szintén munkahely teremtő lehetőséget jelent az a szociális szövetkezeti társulás, amellyel a településünkről elszármazott személyszállító vállalkozó kereste meg az önkormányzatot. A pályázatban együttműködő partnerként veszünk részt.

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) második körében újra beadjuk a csapadékvíz-elvezetési beruházási pályázatunkat, amely az előző körben nem kapott támogatást. A vízelvezető árkok rendbe tétele nagyon fontos lenne településünknek, de önerőből ezt nem tudjuk kivitelezni.

A másik TOP-os, turisztikai témakörű pályázatunk a Petőfi utcától a Szent-kútig vezető tematikus út
kiépítésére és a Szent-kút környékének rendbe tételére kidolgozott anyag, amit a 2018-as millenniumi emlékév alkalmából szeretnénk megvalósítani. Tavaly ezt a projektet az Emberi Erőforrások Minisztériuma nem támogatta. Bízunk benne, hogy most pozitív lesz az elbírálás.

A HungaroControl vezetésével történt egyeztetés eredményeként használt, de jó minőségű számítógépet és monitorokat kap az önkormányzat a cégtől. Az a tervünk, hogy ezekből a gépekből - a szülői munkaközösséggel és az iskolai alapítvánnyal együtt döntve – 5 db géppel a bakonybéli iskolába járó gyerekeket támogatjuk. A feltételekről időben tájékoztatjuk a szülőket. A többi gép az óvodai és közösségi terekben kerül felhasználásra. A képviselő-testület június 26-i ülésen döntést hozott arról, hogy a FIX-PONT Önkormányzati Feladatellátó Társulás székhelyére létrejött megállapodást a következő évtől megszünteti. 2015-ben jogszabályi változás kényszerének engedve lett Bakonybél a Társulás székhelye. A gazdasági – elszámolási nehézségek miatt az önkormányzat nem kívánja ezt a terhet továbbvinni. A FIX PONT szolgáltatói tevékenységét és annak színvonalát nem érinti a testület döntése. A cég a házi segítségnyújtás, gyermekjóléti ellátás, családsegítés feladatkörében körzetünkben és településünkön is magas színvonalú szolgáltatást biztosít, ami terveink szerint változatlanul működik tovább.

Június 28-án a turisztikában érdekelt szolgáltatók szűkebb, aktív körével a hatékonyabb kommunikációs- és marketinglehetőségekről beszélgettünk egy tanácsadó szakemberrel. Július 5-én 17 órakor a lakossági fórumon a fontosabb szempontokról is beszámolunk. A lakossági fórum fő témája a Bakony-Balaton Turisztikai Régióval való együttműködés lesz. A részvételt nemcsak a szállásadóknak, de valamennyi szolgáltatónak ajánljuk.

Új kiállítással gyarapodott települési kínálatunk. A Tájházban a lakosság összefogásával helyben gyűjtött falvédők, kézimunkák, konyhai eszközök, berendezési tárgyak segítségével elevenedik meg az 1950-60-as évek bakonybéli konyhájának világa. Köszönjük a tárgyak tulajdonosainak, hogy hozzájárultak a helyi értékek bemutatásához. Kincsek „Szent Gellért sziklája” mellől címmel június 24-
én kiállítás nyílt a bakonybéli ásatások leleteiből a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban, amely szeptember 10-ig látható az Erzsébet sétány 1.-ben.

Márkus Zoltán
polgármester

A kép illusztráció!