Nincs megjeleníthető tartalom

Továbblépésével Ön tudomásul veszi az Adatvédelmi szabályzatot! Az oldal sütiket használ a működés elősegítése érdekében!

Bakonybél Község Önkormányzata Köszönti Önt

Kilátás a Köves-hegyről

A Csúcs-hegy alatt

1000 éves Bakonybél

Bakonybél

1018-2018
Ezer éve!

Rólunk írták

Griecs András: A barokk kori Bakonybél falu kiépülésének krónikája

Dokumentumok

Griecs András: A barokk kori Bakonybél falu kiépülésének krónikája

Kedvcsinálónak a fejezetcímek alatt rövid szemelvények találhatók. 

Az egyes fejezetek teljes szövege a lentebb található ikonokra kattintva elolvasható, letölthető.

Kellemes időtöltést, olvasgatást kíván a krónika gyűjtője, szerzője: Griecs András

 

 

 

 1. Bakonybéli Apátság rövid története:
  "Szent István király Szent Günther türingiai főnemesből lett vándor szerzetes kérésére 1018. évben alapította meg a Bakonybéli Apátságot. A bencés szerzetes II. Henrik bajor király, majd császár rokona, Boldog Gizella királyné pedig az uralkodó húga volt. Szent Günther Szentkútnál épített remetelakot. Günther lett az első béli apát, aki jóval 1040 előtt visszatért német területre, ahol 1045-ben halt meg. (3)
  Szent Gellért 1015 körül Velencéből (Venetiából) érkezett I. István király udvarába. A király az előkelő származású és kiváló műveltségű Gerardó - magyarosan Gellért - szerzetesre bízta Imre fia nevelését. A szerzetes a megbízását teljesítve Bél déli határában lévő Borostyán-kőnél telepedett le. Ebben a csendes környezetben közel hét évig élt remeteségben. (3) "
 2. Ki készítette elő Vidlics Ferenc apát munkáját?
  "Göncz Czelesztin, az első újkori apát 1696 őszén pannonhalmi szerzetes növendékek és egy felszentelt szerzetes-pap társaságában, fegyveres lovasok kíséretében személyesen is felkereste az elhagyatott monostor romjait. (5) Göncz Czelesztin 1696-ban és az ezt követő három éven át Pannonhalmáról irányítva nagy lelkesedéssel fogott a romok eltakaríttatásához és a monostor újraépíttetéséhez. Megtisztíttatta a völgyet, kivágatta a monostor romjait bekerítő fákat. (1), (4), (5)"
 3. Mit is tett Vidlics Ferenc apát a falunkért?
  "Vidlics apát, ahhoz hogy a monostor környékét jobban kihasználhassa, faluépítésre gondolt. Már 1713-tól telepítésbe fogott. A felvidékről származó apát a szülőföldjéről tót földműveseket hozott az induló faluba. Az első három tót telepes az apátság támogatásával faházakat épített a jelenlegi templom előtti területen. A telepesek az apátsági majorban, valamint a tereprendezésen dolgoztak. (4), (8), (16)"
 4. Hogyan folytatódott Bakonybél története Vidlics apát halála után?
  "Vidlics apátot követő két kormányzó után Sajghó pannonhalmi főapát 1736. március 26-án a bakonybéli monostor sorsát a 33 éves, nagy műveltségű, erélyes, eszes és jámbor életű Pirnecker Emilián Jánosra bízta. Pirnecker az 1763-ig tartó 27 évi kormányzósága alatt az apátságot tisztes rangra emelte. A kormányzó elsőként új gazdasági, szolgálati lakások építésébe fogott. (1), (2), (3)"
 5. Megemlékezések:
  "A falualapító Vidlics apát emlékére a faluközösség a Szent Mauríciusz Monostor szerzeteseivel és a Bakonybéli Egyházközséggel együttműködve, 2017. május 14-én - a Közösségi Hét keretén belül - emléktáblát helyezett el a falu Pápa felöli bejáratánál kialakított Millennium Parkban.(17)"

 

Griecs András, Bakonybél
A legutóbbi módosítás dátuma: 2019. február 8.