Nincs megjeleníthető tartalom

A böngészési élmény fokozása, valamint a forgalom elemzése érdekében sütiket (cookie) használunk.
A tájékoztatót ide kattintva elérheti: Adatkezelési tájékoztató

Bakonybél Község Önkormányzata Köszönti Önt

Kilátás a Köves-hegyről

A Csúcs-hegy alatt

1000 éves Bakonybél

Bakonybél

1018-2018
Ezer éve!

Rólunk írták

Bakonybéli Keresztek

Látványosság

FEHÉR KERESZT

A település Petőfi utcáján a Szent-kút felé menet, a falu határában bal oldalon, a Szőlőgyöpnek nevezett hegyoldalban látható az úgynevezett Fehér Kereszt. A nehezen kivehető felirat tanúsága szerint az útszéli keresztet Isten dicsőségére és a magyarok Nagyasszonyának tiszteletére állíttatta Hajik János és neje 1936-ban. A falu lakosai Szent Márk napján a búzaszentelés miatt egyik évben ide, következő évben pedig a másik faluhatárba, a Pápai úti kereszthez zarándokoltak, hogy a határt és a búzát megszenteljék.

A SZENT-KÚTI KERESZTEK

A Szent-kút kápolnájánál, a forrásokat magába foglaló kőmedence mellett két kereszt áll. Balról a Márkus kereszt, melyet Isten dicsőségére és a boldogságos Szűz tiszteletére állíttatott  Márkus István és neje Kolinger Róza 1908-ban. Jobbról pedig a Taródi kereszt, melynek felirata: „Én vagyok a jó pásztor. A jó pásztor életét adja a juhaiért. Állíttatta a Taródi család.”

A PÁPAI ÚTI KERESZT

A 20. század elején még a falu határát jelölte a Pápai u. 20. számú ház előtt álló útszéli kereszt, melyet a „Jézusom irgalom Emeltette és fenntartja a Bakonybéli Róm. Kath. Kaszinó 1931.”  Felirat tanúsága szerint a Kaszinó tagsága állíttatott. Szent Márk napján egyik évben ide, másik évben pedig a falu másik határában álló Fehér kereszthez vonult a falu népe, hogy a határt és a búzát megszenteljék.

PIROS KERESZT

A falu Jókai utcai végén áll az úgynevezett Piros kereszt, melynek felirata a következő: „Dicsértessék a Jézus neve és a boldogságos Szűz Máriáé. Isten dicsőségére emeltették Vánik Lajos és neje Szabó Julianna 1933. szeptember 17. Jézusom irgalom” 

A FŐ UTCAI KERESZT

A mai Fő u. 9. számú ház előtt álló keresztet „Isten dicsőségére emeltették idősb. Haspray József és neje Reinhard Mária  1903.”-ban.

TEMETŐI KERESZT

A temetőben, a bencés sírkert előtt is áll egy kereszt, melynek felirata a sűrű növényzet miatt csak nehezen kivehető: „Bakonybél helység a maga tulajdon költségén csináltatta.”

A SOMHEGYI KERESZT ÉS HARANGLÁB

Egy a harangba öntött felirat tanúsága szerint a somhegyiek 1929-ben pénzt adtak össze, hogy abból harangot öntethessenek, amit aztán egy közösen ácsolt haranglábon helyeztek el.
Öt évvel későbbi adakozásuknak köszönhetően a harangláb mellé aztán kőkereszt került, melynek felirata a következő: „Isten dicsőségére állították a somhegy-pusztai római katholikus ifjúság és hívek. 1934. április 2.”
A haranglábat 2003-ban közösségi összefogással felújították, a keresztet pedig megtisztították, melyet aztán a Szent Mauríciusz Monostor plébánosa szentelt újra.

HASPRAI KERESZT

Bakonybéltől Huszárokelőpuszta felé haladva az út bal oldalán, a Réz-bükk-árki bekötőúttal majdnem szemben egy düledező fakereszt áll. Az azon a helyen a Gerencébe fulladt bakonybéli Hasprai Ferenc fa- és faszerszám kereskedő, valamint fiatal bérese, Mészáros Miklós emlékére állítatták Hasprai Ferenc szülei: Hasparai József és Bertalan Ágnes, valamint felesége, Édl Mária.

KERESZT A BARÁTOK ÚTJA MENTÉN

A Barátok útját a bakonybéli bencés szerzetesek építtették 1702-ben, hogy jó összeköttetésük legyen a porvai pálosokkal (egyes források szerint a Pannonhalmi Bencés Apátsággal).
Az út mellett egyes források szerint a mai napig egy düledező fakereszt áll.